بحران اب
جدیشدن بحران بیآبی
محیط زیست > آب -
اسدالله افلاکی:
کمبود آب بزرگترین چالش پیشروی ملتها و دولتها در آینده
نزدیک است؛ این هشداری است که تقریبا در تمام نشستهای زیستمحیطی به آن اشاره میشود.
اکنون در کشور ما نیز مشکل کمبود آب در مناطق مختلف کشور به شکلهای مختلف خود را نشان داده است. خشک شدن دریاچه ارومیه و بسیاری از تالابهای دیگر نمونهای از بحرانی است که دیر یا زود تمامقد آشکار میشود؛ در این میان، اختلافنظر صاحبنظران محیطزیست و منابع طبیعی با مدیران بخش آب کشور بسیار قابل تامل است. طی چند دهه اخیر، مدیریت منابع آبی کشور بیآنکه بهنظرات مشفقانه کارشناسان محیطزیست و منابع طبیعی توجهی کند با پای فشردن بر مدیریت سنتی، احداث سدها را بهعنوان یکی از راهکارهای اساسی در دستور کار قرار داده و با احداث این سازههای گرانقیمت کوشیده است تا از معضل کم آبی کشور که روز بهروز دامنه آن گسترده میشود گره بگشاید. نتیجه آنکه بسیاری از زیستبومهای کشور قربانی این سیاست نادرست شده است.
چگونه می توان از آلودگی آب جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از آلودگی آب و هدر رفتن آن روشهای متعددی وجود دارد.اگر به اندازه نیاز واقعی از منابع آب موجود در طبیعت استفاده کنیم می توانیم جلوی مصرف بی رویه ی آن را بگیریم. همچنین باید از آلوده شدن منابع آب به مواد زیان آوری مثل مواد شیمیایی و نفت جلوگیری کنیم.
چگونه می توانیم میزان آلودگی آب را کاهش دهیم؟
تصفیه ی آب کثیف و فاضلاب خانه ها و مراکز صنعتی قبل از اینکه به رودخانه ها و دریاها بریزند در کاهش میزان آلودگی منابع آب بسیار موثر است.این کار مهم در تصفیه خانه های فاضلاب انجام میگیرد.
اگر کشاورزان و باغداران در زمین های کشاورزیشان که با آب باران شسته می شوند کمتراز مواد شیمیایی و سمی استفاده کنند میتوانند از ورود بیش از اندازه این مواد زیان آور در آب بکاهند.همچنین کاهش آلودگی هوا نیز بسیار مهم است چون در اثر آمیختن رطوبت هوا با آلاینده هایی که در هوا منتشر می شوند این مواد زیان آور همراه باران بر زمین میبارند و موجب آلودگی منابع آب می شوند.
منابع آلودگی هوا
منابع آلودگی هوا
1) منابع طبیعی 2) منابع مصنوعی
1) منابع طبیعی آلودگی هوا
منابع طبیعی آلودگی هوا اغلب بدون دخالت مستقیم انسانها ایجاد می شود که شامل موارد زیر میباشد :
الف ) طوفان و گرد و غبار صحرا :
اغلب طوفانها مقادیر زیادی مواد جامد و ذرات را به فضا می فرستند این ذرات علاوه بر آلوده کردن فضا ، وسایل مناسبی نیز برای انتقال میکروبها می باشند این طوفانها گرد و غبار اکثراً موسمی می باشند و در کشور ما فراوان دیده می شوند . خصوصاً در استانهای سیستان و بلوچستان و خوزستان و ایلام گرد و غبار صحرای عراق و همچنین بیابانهای عربستان ، کویت و جنوب ایران علت اصلی تولید گرد و غبار می باشد . که چندین روز باقی می ماند و ممکن است به مرکز و شرق کشور نیز کشیده شود .
سفره های آب زیر زمینی در ایران
تامین آب در ایران همیشه در زمره مسائل مورد
بحث کارشناسان حوزه محیط زیست و منابع طبیعی بوده است. ایران از جمله کشورهایی است
که در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته و مدیر کل پیشبینی هواشناسی کشور با
هشدار نسبت به کاهش آب سفرههای زیرزمینی، اعلام کرده که این منابع در ایران رو به
پایان است.
سفرههای زیرزمینی یکی از منابع مهم آبی در ایران و دیگر
کشورهایی است که در منطقه خشک و نیمهخشک قرار دارند.
به تازگی پرویز رضازاده، مدیر کل پیشبینی هواشناسی کشور با
ابراز نگرانی از استفاده بیرویه از این منابع در مناطق مختلف ایران گفته «اگر
بگوییم تمامی منابع آبی ایران به سطح پایینی رسیده بیراه نگفتهایم.»
- ۹۴/۰۹/۲۳